8 problemen oplossen in een handomdraai

Terug naar Nieuws

8 problemen oplossen in een handomdraai

8 problemen oplossen in een handomdraai

Hitte. Kou. Regen. Wind. Sneeuw. In Nederland kunnen we er niet omheen: het weer gaat alle kanten op. Door de brandende zon of met tegenwind trappen tot je een ons weegt. Het komt voor en is daarom de meest voorkomende reden om af te zien van het fietsen naar werk. Maar waarom eigenlijk? Want met 1 probleem erbij, streep je makkelijk 8 problemen af. Dat is een dikke vette win wat ons betreft.

Zo’n 52% van de Nederlandse werknemers woont binnen 15 km van het werkadres en circa de helft van deze groep pakt de fiets naar zijn of haar werk.

 

Weinig energie en puf

Regelmatig fietsen verhoogd je fitheid met maar liefst 13%. Het zorgt er zelfs voor dat je fitheidsniveau overeenkomt met vijf tot tien jaar jongere collega’s. Dat wil je! Al vanaf 3 kilometer fietsen op regulier tempo kun je je fitheidsniveau consequent verhogen.

Gewicht schommelingen

Dagelijks 30 minuten fietsen op gemiddeld tempo van 18 km/u zorgt er voor dat je een extra 150 kcal verbrandt. Op lage intensiteit en lange duur bewegen levert namelijk een groot vetverbruik op. Hierdoor brandt je makkelijk dat broodje kroket weg.

Stress en stemmingswisselingen

Dankzij fietsen heb je minder last van stress, depressie en/of angst. Tijdens het fietsen maak je de namelijk de hormonen endorfine en serotonine aan, dezelfde hormonen die je met antidepressiva aanmaakt. Ook als je geen last heb van deze klachten zal je stemming door het fietsen verbeteren.

Ziek, zwak en misselijk

Fietsen stimuleert, naast dat je veel spieren gebruikt, je ademhaling en bloedsomloop. Hierdoor heb je automatisch minder kans op verschillende ziekten, zoals hart- en vaatziekten of een beroerte. Onder fietsers is een aantoonbare grotere groep die zich nooit ziek meldt.

Slaapproblemen

Last van slaapgebrek? Grote kans dat dit door wegverkeerslawaai komt. Deze geluiden veroorzaken namelijk onrust, slaapverstoring en stress. De grootste aanstichters hiervan zijn brommers en auto’s. Een fiets daarentegen is stil en zorgt daarom voor meer ontspanning.

Bus gemist of filerijden

Als fietser voorkom je files en heb je minder ruimte nodig. Onderweg of in de stalling. Daarnaast is je reistijd goed te voorspellen, je hoeft namelijk niet bang te zijn dat je in de file staat of de bus mist. Daarnaast kan je vrijwel altijd dichtbij je bestemming parkeren.

Lege bankrekening

Fietsen kost ongeveer 175 euro per jaar. Dit is gebaseerd op een fiets van 900 euro, 65 euro onderhoudskosten en een levensduur van 8 jaar. Een auto kost daarentegen 2500 euro per jaar. Daarnaast bespaart het je wegenbelasting, gezondheidszorg en wellicht een sport abonnement.

Luchtvervuiling

Als meer mensen fietsend naar hun werk gaan wordt de lucht schonere. Fijn stof is schadelijk voor longen, hart- en bloedvaten. Daarom doe je niet alleen jezelf een lol als je op de fiets stapt, maar ook je medemens. We zijn je dankbaar!  

“Als moeder ben ik ’s avonds vaak uitgeput als de kinderen op bed liggen. Geen gram in mijn lichaam die dan nog naar de sportschool wilt. Doordat ik tegenwoordig op de fiets naar mijn werk ga voel ik mij veel beter. Het is een fijn moment voor mezelf en zorgt ervoor dat ik fit blijf. Daarom heb ik geen sportschool meer nodig!” 

Conclusie: Waar wacht je nog op?

Deel dit bericht

Terug naar Nieuws
NederlandsEnglishFrançaisPolski