‘Onderhoud fiets’ Wat is de conditie van jouw fiets?

Terug naar Nieuws

‘Onderhoud fiets’ Wat is de conditie van jouw fiets?

We kennen de problemen van een losse spaak, lekke band of een slag in het wiel tijdens het fietsen. Maar hoe we dit oplossen of onze fiets onderhouden weten we niet allemaal, vandaar een paar tips, stel je voor dat je nog langer met je stalen ros kunt doen!

De befaamde fiets

Iedereen heeft er wel een in de schuur of voor de deur: een fiets. Vanaf jongs af aan leer je er mee omgaan, met of zonder zijwieltjes, door weer en wind en soms nog met iemand achterop. Fietsen kunnen we in Nederlands allemaal, maar hoe zorg je er nu voor dat jouw stalen ros gezond blijft? 

Wat kan ik zelf doen aan mijn fiets?

De meeste mensen denken bij onderhoud van de fiets aan het oppompen van de banden en gaan met die banaan, maar zo simpel is het helaas niet. Helemaal als je regelmatig fietst moet je fiets soms grondig worden nagekeken om zo te voorkomen dat je een ongeluk krijgt. Eigenlijk moet je iedere rit je banden, remmen en ketting controleren. 

Wij weten net zo goed als jij dat je dat niet doet, maar dan is het te laat… Je ketting schiet er af of je band staat slap of is lek en daar sta je dan, in de regen aan je fiets te prullen. Kijk daarom regelmatig of de ketting strak staat, de remmen wel echt goed genoeg remmen en of er inderdaad wel voldoende lucht in je banden zit (2,5-3 bar als je op je fiets zit). Vergeet ook niet af en toe je fiets schoon te maken en op te poetsen. 

Benodigdheden voor zelf onderhoud

“Wat heb ik hier dan voor nodig?” hoor ik je zeggen. Meestal zijn het spullen die ieder huishouden wel achter in de kast heeft liggen. Een fietspomp met een drukmeter is een handig begin, zonder drukmeter kan ook, maar dan ben je nooit zeker van je zaak. Daarnaast is een busje WD40 of een ander smeermiddel altijd goed om te hebben als er iets piept of kraakt. 

De fietsenmaker

Omdat je niet alles zelf kan moet je fiets soms ook naar een specialist. Hij loopt de fiets na op onderdelen waar jij en ik gewoon geen verstand van hebben. Onderdelen zoals de derailleurs, remblokken en versnellingskabels zijn gevaarlijk om aan te knoeien als je er geen kijk op hebt. Zo kun je je fiets alleen maar onveilig maken en dat willen we niet hebben. Het is daarom verstandig om een keer in het kwartaal naar een specialist in de buurt te gaan en je fiets na te laten kijken.

Als je dit allemaal enigszins consequent doet, gaat je fiets veel langer mee dan normaal. Onderhoud is namelijk de belangrijke factor tussen 5 of 10 jaar gebruik. Want als je een nieuwe fiets moet kopen terwijl je dat zelf had kunnen voorkomen is het zuur geld wat je betaald want fietsen kunnen prijzig zijn. 

Bij Cheapassbikes.nl zijn de fietsen helemaal nagekeken en meteen gebruiksklaar, wel zo veilig vindt je niet? We willen natuurlijk dat iedere fietser veilig de weg op gaat!

Benieuwd naar ons aanbod? Bekijk het hier.

Deel dit bericht

Terug naar Nieuws
NederlandsEnglishFrançaisPolski