Wat te doen bij een gestolen fiets?

Terug naar Nieuws

Wat te doen bij een gestolen fiets?

Jaarlijks wordt er ongeveer 100.000 keer aangifte gedaan van een gestolen fiets, maar in werkelijkheid zal het aantal fietsdiefstallen tientallen malen hoger liggen. In de vorige blog beschreef ik hoe je kunt voorkomen dat je fiets gestolen wordt. Dit keer ga ik je vertellen wat je het beste kunt doen als je fiets daadwerkelijk gestolen/verdwenen is. 

Fiets foetsie

Je komt bij het fietsenrek waar jij al jarenlang je fiets op exact dezelfde plek neerzet en wat blijkt: hij is nergens te bekennen! Voor zich spreekt dat je een stukje door de straat loopt om te kijken of een of andere grapjas je fiets verplaatst heeft. Je komt erachter dat dit niet het geval is en na de verstandsverbijstering rijst de vraag: wat ga ik nu doen?

De snelste manier om weer aan het fietsen te zijn is natuurlijk een nieuwe Cheap Ass Bike aanschaffen voor een prikkie. Maar voor degenen die toch de kans zien hun oude fiets terug te krijgen en hier wat moeite voor te doen zijn er mogelijkheden.

Fiets verwijderd door gemeente

Dagelijks worden er in de steden honderden fietsen verwijderd door de gemeentes. Hiervoor zijn vaste procedures maar helaas worden deze niet altijd nageleefd. In principe moet een gemeente fietsen labelen en een bepaalde termijn afwachten, vaak één tot vier weken. Als het label na deze periode nog aan de fiets zit wordt deze verwijderd. Nu is het zo dat veel straten ontzettend fiets overvol zijn. Als je fiets dan buiten de fietsrekken staat of gewoonweg op een verboden plek, is de kans groot dat deze bij een rondje ambtenaren arbeid niet gelabeld wordt maar gelijk wordt verwijderd. De gemeentes geven aan dat de fiets verwijderaars experts zijn op het inschatten of een fiets in gebruik is of niet. Dat zien ze bijvoorbeeld aan het onkruid dat door de wielen groeit of aan het missen van werkzame onderdelen. Maar vaak hoor ik van mensen dat ook hun in perfecte staat verkerende fiets, gewoon is weggeknipt. De ‘eerst knippen dan kijken’ methode is hier dan toegepast door de ‘experts’.

Afijn, je fiets is verdwenen en de reden is nog onbekend. De meest logische eerste stap is contact opnemen met het fietsdepot om te kijken of de fiets daar terecht is gekomen. Dit kun je meestal het beste doen de dag nadat de fiets is verwijderd om te zorgen dat hij al bekend is bij het depot. Een overzicht van alle fietsdepots in Nederland met hun weblink:

Den Haag (haaglanden) fietsdepothaaglanden.nl
Amsterdam www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/fiets/fietsdepot/
Eindhoven www.eindhoven.nl/stad-en-wonen/stad/fietsen-in-eindhoven
Enschede www.enschede.nl/meldingen-klachten-bezwaren/depot-enschede
Zaandam buitengewoon.zaanstad.nl/straat/fietsparkeren
Rotterdam www.rotterdam.nl/wonen-leven/fietspunt/
Leiden www.fffw-leiden.nl
Tilburg www.tilburg.nl/actueel/nieuws/item/geruimde-fietsen-gestald-bij-afac/
Utrecht www.utrecht.nl/wonen-en-leven/verkeer/fiets/fiets-weg/gemeentelijk-fietsendepot/
Nijmegen www.afac-nijmegen.nl

Fiets gestolen

Is je fiets niet bekend bij het fietsdepot, dan is de kans groot dat hij gestolen is. Er is echter wel een kans dat de fiets later nog bij het depot opduikt dus houdt dit zeker in de gaten. In de tussentijd is het beste wat je kunt doen aangifte bij de Politie via https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/aangifte-van-diefstal-fiets.html.

 

Bij het doen van de aangifte is het belangrijk dat je de kenmerken van je fiets weet. Vooral het framenummer of chipnummer zijn belangrijk. Dit staat vaak op het eigendomsbewijs dat u van de fietshandelaar krijgt bij het kopen van een nieuwe fiets. Bij tweedehands fietsen staat dit nummer vaak ergens op het frame. Hieronder een afbeelding waar dit zoal gevonden kan worden.

 

Heeft u geen framenummer dan is het handig om zoveel mogelijk andere kenmerken te noemen zoals het merk, type, kleur, accessoires of grote beschadigingen.

 

 

Fietsdiefstalregister

Heb je aangifte gedaan van je fiets dan komt deze in het fietsdiefstalregister te staan. Duikt de fiets nu ergens op of wordt deze doorverkocht aan de handel, dan wordt dit zichtbaar als de handelaar nieuwe fietsen controleert op diefstal.

Deel dit bericht

Terug naar Nieuws
NederlandsEnglishFrançaisPolski